מסר כסף עבור שימוש מסוים והמקבל משתמש לדבר אחר

שלום,
א. אם נתתי (לא הלוואה) כסף לאדם לשימוש מסוים והוא השתמש בכסף לדבר אחר, האם מותר לי לבקש את הכסף חזרה?
ב. ואם, לאחר מתן הכסף, אני יודע שאותו אדם מתכוון להשתמש בו לרעה, האם יש לי איזו חובה בעניין?
תודה.

תשובה:

א. אתה יכול לבקש את הכסף בחזרה, כיון שהוא מועל באימון שנתת בו. אם השימוש שהמקבל התבקש לעשות הוא לטובת עצמו, כגון לקנות לעצמו אוכל או ביגוד, והוא בנך או נכדך, יש מקרים שמותר לו לעשות גם שימוש אחר.

ב. אם מדובר בכסף של עצמך, אינך חייב לבקש בחזרה, כיון שאתה זכאי גם לוותר לגמרי. אם מדובר בכסף של אחרים, תלוי אם היית אמור למסור לאותו אדם אתה פטור, כיון שעשית את המוטל עליך, אבל אם מסרת לו על דעת עצמך, אתה חייב לדרוש ממנו את הכסף בחזרה, כיון שאתה עלול לשאת באחריות אם הכסף לא יגיע לייעודו.

מקורות:

א. עיין שו"ע חו"מ סי' עא סעיף יג. גם אם השימוש הוא לטובת המקבל אינו רשאי להשתמש בו לדבר אחר וכפי שמוכח בשו"ע אבן העזר סי' פה סעיף יא. אמנם בבן ונכד יש מקום לומר שמתכוונים למתנה ללא תנאים, עיין כאן, אבל ייתכן שאם הנותן אומר במפורש שהתכוון רק לשימוש פלוני אסור.

ב. עיין שם סי' רצא סעיפים כב, כד, כו וש"ך שם ס"ק לב.