שאלות בעקבות המצב בדרום

מחילה אך אבקש תשובה בהולה!
אנו גרים באזור הדרום, הישוב בו אנו גרים מופצץ כמעט ללא הרף.
אתמול מרוב לחץ ואזעקות בלתי פוסקות והתפוצצויות שכחנו להתפלל ערבית וגם ברכת המזון( ארוחת הערב נקטעה 3 פעמים עקב האזעקות) לא ברכנו,מה עלנו לעשות במקרים כאלו?

מיותר לציין שלבית כנסת מסוכן לצאת עקב המצב,האם כאשר אנו מתפללים בבית ויש התקפת טילים וכתוצאה מכך אנו מפסיקים להתפלל ומדברים עם הילדים( בני 7 ו5) אין בכך הספק ואו דבר אחר שאסור על התורה?

מה לעשות שעקב הלחץ אנו מתבלבלים בתפילה או בברכות?

תודה
שוב מחילה

תשובה:

שלום רב.

ראשית, אנו מחזקים אתכם ואת חיילי צה"ל, ומתפללים על כולכם יחד עם כל בית ישראל, שהמבצע הזה ייגמר מהר, ובלי פגיעות בנפש ח"ו, ושתחזיקו מעמד באתגר שיש לנו מול אויבינו הקמים עלינו כל יום להשמידנו.

לשאלתך, במצבים כאלו הבלבול והטעויות שנגרמות הם טבעיות לחלוטין, האדם אינו מלאך, ובזמן בהלה ומנוסה עשוי שיטעה ויתבלבל, יש להשתדל בזמן זה לקיים את מצוות 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם' שהיא מצוה מן התורה, ובאם מחמת כך קרו טעויות בתפילה או בברכות הרי זה אונס גמור ואין בזה עבירה כלל.

במקרה ושכחו לברך ברכת המזון, ניתן לברך אחר כך כל עוד מרגישים שובע מחמת הסעודה, לאחר מכן כבר לא ניתן לברך.

אם שכחו תפילת ערבית, יש להתפלל בתפילת שחרית פעמיים שמונה עשרה.

אם יש צורך לדבר באמצע התפילה כדי להרגיע את הילדים וכדו' יש להעדיף לעשות זאת בין הפרקים ולא באמצע הפרק, אך אם אין ברירה, יש לנהוג כפי הצורך.

שיהיה לכם ולכל בית ישראל חודש טוב ומבורך, ובשורות טובות בקרוב ממש.