אם גר יכול לברך שלא עשני גוי, חיתוך גזר לרצועות על ידי מקלף

שלום רב
א. האם "גר" יכול לברך "שלא עשני גוי"? והאם יכול לומר "אלוקי אבותינו"? והאם יש הבדל אם האבא יהודי?
ב. האם חיתוך גזר לרצועות ע"י מקלף לסלט אינו "טוחן"?

תשובה:

שלום רב.

א. נחלקו הפוסקים אם גר יכול לברך ברכת 'שלא עשני גוי' יש הסוברים שאינו יכול לברכה כיון שברכה זו היא על תחילת בריאת האדם והגר בתחילת ברייתו היה גוי, ויש הסוברים שיברך ויכוון בברכה זו שלא עשאו שישאר גוי.

ויכול לומר 'אלוקי אבותינו' ואף להיות שליח ציבור אף אם אין אביו מישראל.

ב. אין זה נחשב טוחן כיון שאין החתיכות קטנות ברוחבם אלא פרוסות, ורק ברצועות דקות יש הסוברים שיש בזה משום טוחן.
מקורות:
א. רמ"א מו,ד בשם אבודרהם, ובאר היטב מו,ח בשם היד אהרן. ולענין אמירת 'אלוקי אבותינו' ר' בשולחן ערוך סימן נ"ג סעיף י"ט ובמשנה ברורה שם, ובאיגרת הרמב"ם בסי' קנ"ח לר' עובדיה הגר שיכול לומר כל נוסחאות התפילה כתיקונם כיון שכל מי שנתגייר הוא מתלמידיו של אברהם אבינו והוא אביך.
ב. ר' בארחות שבת פרק חמישי סעיף ג' ד' שהגדיר מה נחשב חתיכות דקות.