התרים למטרה מסוימת וחושש שהכסף לא יגיע למטרה זו (המשך)

בהמשך לשאלההתרים למטרה מסוימת וחושש שהכסף לא יגיע למטרה זו

האם יהיה עלי לדרוש את הכסף כדי לנסות ולהבטיח שזה לא ילך למקום אחר ככל שאוכל או שלומר לה אין לך רשות להשתמש בכסף הזה אלא אך ורק למטרה הזו ולא לנסות ולדרוש ממנה את הכסף שיהיה אצלי כי אולי יכול להבצר מצב שהיא לא תרצה לתת לי את הכסף,או שיש עלי חובה לנסות למצוא את הכסף כי לנסות ולהבטיח שזה לא ילך למקום אחר?

תשובה:

אתה צריך להודיע שאסור ללוות את הכסף או להשתמש בו למטרה אחרת, אבל אין לך חובה לפעול באמצעות מעשים או לדרוש את הכסף בחזרה.

מקורות:

לעניין האיסור להשתמש בכסף עיין כאן.

ברגע שהמתרים הוא מסר את הכסף למי שהיה צריך למסור, הרי הוא נפטר מחיובי שמירה ודינו כאילו החזיר למי שהפקיד בידו.עיין בקצות סי' רצא סק"ח שכתב סברא זו לעניין שומר שמסר לבני ביתו, ובנידון דידן שהמתרים באמת עשה את המוטל עליו וקיים את תפקידו ברור שלכל הדעות נחשב כאילו החזיר את הפקדון (עיין ש"ך שם ס"ק לז). אמנם, הוא חייב לומר שאסור ללוות את הכסף, כיון שאף זה בכלל תפקידו. כשם ששומר שכר שמוסר לאימו חייב לומר שהכסף הוא פקדון (עיין ש"ך שם ס"ק לג).

הצטרף לדיון

תגובה 1