לתבוע עלות פריטת צ'ק

אני מוכר סחורה לחו"ל את התשלום אני מקבל בצ'ק שאותו אני צריך לפרוט אין זה משנה עם הצ'ק דחוי או מזומן
עלות הפריטה הינה 1.5% במידה והתשלום במזומן אין אני גובה 1.5% אפילו עם משלמים במועד מאוחר יותר.
א. האם מותר לי להוסיף את ה1.5% לקונה?
ב. האם מותר לי להגיד לו שלי עולה 2% לפרוט?
ג. במקרה שהצלחתי לפרוט את הצ'ק ללא עלויות האם אני צריך להודיע לקונה?

תשובה:

א. מותר להוסיף עלות פריטת הצ'ק על חוב הקונה, אבל אין להוסיף עמלה נוספת על צ'ק מאוחר.
ב. אסור לומר שהפריטה עולה 2%, אבל מותר לומר שגובים תוספת של 2% כשמשלמים עם צ'ק, מבלי לפרט את העלויות בפועל.
ג. אם נאמר לקונה שהתוספת היא עלות הפריטה בפועל והצלחת לפרוט ללא שום טרחה מיוחדת, יש להודיע לקונה. אבל אם לא דובר עם הקונה שהתוספת היא עלות הפריטה, או שטרחת במיוחד כדי להרוויח את עלות הפריטה, אינך צריך לומר לקונה כלום.

מקורות:

א. גם מלווה יכול לדרוש הוצאות פריטה. במקח וממכר אין בכך שום שאלה, שהרי המוכר יכול לדרוש כל מחיר שירצה, אלא שאסור להוסיף תוספת עבור תשלום בצ'ק דחוי, כיון שאסור לקבוע מחיר זול לתשלום במזומן ומחיר יקר לתשלום באיחור. עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף א.
ב. יש בכך איסור שקר, וייתכן אף איסור גזל. עיין רמ"א חו"מ סי' שלב סעיף ד וקצות סק"ג.
ג. אם נאמר שמבקשים עבור הוצאות הפריטה בפועל, אם לא היו הוצאות, הרי שתוספת זו ניתנה בטעות. אם המוכר טרח כדי להרוויח את ההוצאות, הרי הוא יכול לטעון שטרח כדי להרוויח לעצמו ולא לקונה. עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ד לעניין דמי נסיעות לעובד כשהוא הלך ברגל.