אדם שטחן עגבניה במגרדת בשבת אם מותר לאוכלה

שלום,
מי שגירד עגבנייה בטעות במגרדת בשבת, האם יהיה מותר לו לאכול אותה בשבת או רק במוצ"ש (ומה אחרים)?
תודה!!

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה אסור לו ולאחרים עד מוצאי שבת, ובשעת הצורך אפשר להקל גם לו מיד כיון שהיה בשוגג.

מקורות:

בשו"ע שי"ח-א' מבואר דהמבשל בשבת בשוגג אסור לו ולאחרים עד מוצ"ש, והמ"ב שם הביא שיטת הגר"א שפוסק כר"מ דבשוגג מותר גם לו מיד, וכתב להקל בשעת הצורך.

והנה מבואר בפוסקים שם והובא במ"ב סק"ב דבמעשה שבת כיון שזה דרבנן כל היכא דאיכא מח' הפוסקים אמרי' ספיקא דרבנן לקולא, אבל מבואר בפמ"ג דלא בכל מח' אמרי' הכי אלא תלוי בראות עיני המורה.

ובנידון זה שעבר על טוחן דאורייתא כמבואר בשו"ע שכ"א סעיף י"ב דהמחתך הירק דק דק חייב משום טוחן, אולם אין זה מוסכם בפוסקים דיש כמה ראשונים דאין איסור טוחן באוכלין כמבואר בתוס' בשבת דף ע"ד וברא"ש ור"ח שם, וגם לדעת הרמב"ם הביא הבית יוסף שרק אם טוחן על מנת לבשל, וכ' שם שגם אם זה אסור הוא רק מדרבנן, ומעשה שבת בדרבנן מותר ע"ש, ולענין דיעבד היה נראה לכאורה שאפשר לסמוך על כל הני ראשונים, אמנם במ"ב סי' שכ"א ס"ק מ"ה כתב לענין הטוחן בצלים דק דק זמן רב לפני הסעודה שהבצלים אסורים באכילה ולא צירף את כל השיטות האלו אף לענין דיעבד, ויתכן דס"ל כמו שכתב החזו"א סי' נ"ז ד"ה נמצינו שהשו"ע הכריע בזה שחייב חטאת גם באוכלים וגם בדבר שאינו עומד לבישול ולכן אין לצרף שיטות אלו אף לענין דיעבד.