מקור לחלוקת שום וסוכר בפדיון הבן ולקיום פ"ד תעניות על ידי אכילה בסעודת הפדיון

יש מקור לסוכר ושום בפדיון הבן?
ומה המקור לפ"ד תעניות ?

תשובה:

שלום רב.

ענין חלוקת הסוכר והשום בפדיון הבן נהוג בהרבה מקומות אף שמקורו אינו ברור, עיקר הטעם לכך הוא כדי שיוכלו לחלק גם לאנשים שאינם יכולים להשתתף בסעודת הפדיון, ושום וסוכר הם נגד עין הרע, ויש שכתבו שהשום מבריח את החיצונים.

ומה שהאוכל בסעודת פדיון הבן כאילו התענה פ"ד תעניות, כך מקובל בעולם ובשדי חמד (מערכת הסמ"ך כלל נ"ד) כתב שלא מצא מקור לכך אלא דבר זה הוא שיחה נאה בפי הבריות, אך ענין זה הובא בכמה מספרי רבותינו הקדושים וכתבו לך כמה רמזים.

מקורות:

ר' בספר אוצר פדיון הבן פרק כ"א הערה ח' שהביא מקורות לענין חלוקת השום והסוכר, ושם בסעיף ג' בענין פ"ד תעניות, ובספר פדיון הבן כהלכתו פ"ח ס"מ, וראה כאן מקורות נוספים בענין זה.