ברכה על סופת ההוריקן בניו יורק

עכשיו בהרוחות זועפות בניו יארק וסביבותיה, נתעוררתי מה נכנס בגדר רוחות הנשמעים בכל העולם? ראה במשנה ברורה רכז-ד דרק על אלו מברכים שכוחו וגבורתו והיות שאין אנו בקיאים יברכו עושה מעשה בראשית.

תשובה:

שלום רב.

על כל רוח שאינה מצויה מברך 'ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם עושה מעשה בראשית'. ועל רוח חזקה כסופת הוריקן שיכולה להרוג בני אדם, יכול אף לברך 'ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שכוחו וגבורתו מלא עולם' [רצה לומר: ברוך הנותן כח להטבע להראות כח יוצר בראשית כדי שייראו מלפניו – מ"ב שם].

מקורות:

מקור הדין בגמרא בברכות נט,א וברבינו יונה ברכות ריש פרק ט' כתב שרוח זעף היינו רוח המפרקת הרים ומשברת סלעים, והרא"ש שם כ' דהיינו רוח סערה חזק ביותר, ורבינו מנוח פ"י מהלכות ברכות הלכה י"ד כתב דהיינו רוח הסובבת בימים ובמדברות נושאות האבק והאפר, או שהם שתי רוחות הנוגעות זו בזו סובבות ונכרכות למעלה עם האבק והעפר. ומבואר מדבריהם שבסופה כעין סופת הוריקן ודאי נכללת בכלל רוח זעף וניתן לברך עליה 'שכחו וגבורתו מלא עולם'.

ובשולחן ערוך (רכז,ג) כ' שעל רוחות שנשבו בזעף מברך 'עושה מעשה בראשית', ואם ירצה יאמר 'שכוחו וגבורתו מלא עולם' ובמקור חיים כתב לבאר מהו שנשבו בזעף היינו שהפיל זכוכית החלון או דלת החלון והחלונות רועשים וכל כה"ג, והיינו רוח חזקה שיכולה לשבר דברים שאינם מחוברים ממש בבנין, ועל זה כתב המשנה ברורה שכיון שכתב המגן אברהם גדר 'זעף' שהוא הנשמע בכל העולם ואין אנו בקיאים בכך יברך תמיד 'עושה מעשה בראשית', אך בסופת הוריקן שהיא מפרקת הרים ומשברת סלעים ודאי עדיף מסתם רוח שאינה מצויה, ושפיר חשיב נשמעת בכל העולם ואפשר לברך עליה 'שכחו וגבורתו מלא עולם'.