השבת אבידה באופניים הנראות מלוכלכות ועזובות

לצערינו רואים המון אופניים, הנראות כאילו גנבו ממנה חלקים, והן כבר נראות מלוכלכות ועזובות. רציתי לדעת , האם אפשר לראות בהן כמקרה שבעל האופניים יתייאש , כמו בדיני אבדות ומציאות, ואז לקחת את האופניים?

תשובה:

אם נראה שהם עזובות במשך כשנה, כגון שיש חלודה, מותר לקחת אותן. אם פחות מכך, תלוי – אם יש בהם סימן (בדרך כלל יש סימן) ונמצאו במקום שהרוב יהודים, אסור לקחת אותם (גם אין טעם לשים מודעות על האבידה, כיון שכנראה המאבד לא יראה את המודעה). אם אין בהם סימן או שנמצאו במקום שהרוב גויים, מותר לקחת אותם.

מקורות:

לעניין אבידה שעבר זמן רב עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף א. לעניין שאר אבידות עיין שם סי' רנט סעיף ב.