כיצד להשקיע ולקבל רווחים מבלי שיהא איסור ריבית

אחד פונה אלי ואומר לי תהיה עימי שותף בצורה כלהלן: על כל מאה שקל שאתה נותן לי למשך שנה תקבל שקל בכל חודש מהקרן, ובנוסף בסוף השנה מהרוחים. אפשר להגדיר זאת כשותף באחוזים מסוימים בעסק. השאלה האם זה בסדר, או יש בזה משום ריבית?

תשובה:

כדי שלא יהיה איסור ריבית צריך שני תנאים. א. שהמקבל לא יהיה חייב במקרה שיהיה אונס. ב. שלא יתן אלא רווחים שיהיו בפועל ולא אחוזים קבועים. אם המקבל יהיה פטור אפילו מגנבה ואבדה כשומר חינם, מותר לתת אפילו אחוזים קבועים.

אם לא עומדים בתנאים יש לחתום על היתר עיסקא.

מקורות:

רמ"א יו"ד סי' קעו סעיף א וש"ך שם סק"ב. שו"ע שם סי' קעז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם מקבלים אחוזים מתוך הרווחים שיהיו בפועל בלבד ולא אחוזים מסוימים ביחס לקרן, מותר למתעסק להתחייב באחריות של גניבה ואבידה שיש אפשרות למנוע אותם, אבל לא באונסים גמורים. אם רוצים לחייב את המתעסק גם באונסים, יש לערוך היתר עיסקא.