הסרת לכלוך מבגד בשבת

האם מותר לגרד לכלוך (יבש) מבגד בשבת?

תשובה:

שבוע טוב.

בגד שהתלכלך מטיט או בוץ וכדו' אם הם עדיין לחים מותר להסירם על ידי סכין או ציפורן ובלבד שנשאר רושם של הכתם. ואסור לעשות זאת על ידי שפשוף שני חלקי הבגד או שפשוף במטלית שנראה ככיבוס.

אם הטיט או הבוץ התייבשו אסור לגרדם משום טוחן.

תבשיל שנפל על בגד אף שהתייבש (כאשר אינו מתפורר לפירורים דקים או שעבר טחינה בעבר שאין בו משום טוחן) מותר להסירו על ידי סכין או ציפורן או מטלית כאשר נשאר רושם של הכתם על הבגד וכנ"ל.

ואם התבשיל אינו דבוק בבגד רק מונח עליו מותר להסירו אף אם לא ישאר רושם של הכתם.

מקורות:

שולחן ערוך סי' ש"ב סעיף ז' ומשנה ברורה שם ושמירת שבת כהלכתה פט"ו סכ"ח.