הקם באמצע הלילה לעשות צרכיו אם צריך לברך על נטילת ידים ואשר יצר

שאלה לכבוד הרבנים שליט'א
אדם שקם משנתו לאחר עמוד השחר רק כדי לעשות צרכיו ורוצא לחזור למיטתו האם צריך לברך אז ברכת על נטילת ידיים שחרית או שדי בברכת אשר יצר ואחר כך כאשר יקום מאוחר יותר יברך על נטילת ידים יחד עם שאר ברכות השחר.

תודה

תשובה:

שלום רב.

אינו צריך לברך 'על נטילת ידים' עד שיקום בבוקר ביחד עם שאר ברכות השחר. גם ברכת 'אשר יצר' אינו חייב לברך, רק כתבו הפוסקים שירא שמים יברך בלילה.

מקורות:

שולחן ערוך סי' ד' ומשנה ברורה סק"א וג'.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מותר לברך לפני ברכות השחר וברכות התורה את אשר יצר בלילה? ואיך יברך אשר יצר אם לא יברך על נטילת ידיים , הרי יש לו טומאה?

  2. בדין נטילת ידים לאחר הלילה יש שני ענינים שאין ביניהם קשר: נטילת ידים משום רוח רעה, על נטילה זו לא מברכים אבל אסור לומר דברי קדושה לפני הנטילה. נטילת ידים בבוקר, לדעת הרא"ש כהכנה לתפילה בידים נקיות, לדעת הרשב"א משום שאנו נעשים כבריה חדשה וכמו כהן המתקדש בכיור לפני עבודתו במקדש, על נטילה זו מברכים. לכן אדם שקם באמצע השינה לשירותים, כדי שיוכל לברך אשר יצר ודאי הוא חייב ליטול ידיו מחמת הטעם הראשון של רוח רעה, אבל אין לזה קשר עם ברכת על נטילת ידים שהיא נוגעת לחיוב הקשור לעבודת הבוקר.