טענת מקח טעות בפאה שהשתמשו בה

בחודש שבט לפני שנתיים וחצי רכשתי 2 פאות לא יקרות בסלון פאות.
פאה אחת היתה סינטטית והפאה השנייה היתה לדברי המוכרת, סוג טוב אבל דגם ישן, הסיבה שהיא זולה זה כי זה היה בתצוגה.
כשנגענו בפאה ההרגשה היתה לא משהו אבל המוכרת הסבירה שאחרי חפיפה וסירוק היא תהיה מצויין.

הלכתי הביתה, לשבת ניסיתי ללבוש את הפאה, והרגשתי שאי אפשר ללבוש אותה, אחרי כחצי שעה הורדתי אותה. כמה ימים לאחמ"כ טסתי לחו"ל ומיד כשחזרתי ניגשתי לפאנית שלי וכשהיא ראתה את הפאה היא נחרדה, היא אמרה שהפאה ממש יבשה ואין מה לעשות איתה.
אחרי כמה ימים ניגשתי לפאנית אחרת והיא חזרה על אותם דברים.
אחרי פסח ניגשתי לחנות עם הפאה ואחת המוכרות אמרה לי שאכן היא יודעת שהיה בעייה עם הפאה הזאת, וכבר מישהי פעם קנתה אותה והחזירה.
הציעו לי בחנות לרכוש פאת קסטם, בכמה אלפי ₪ ויזכו אותי על הסכום ששילמתי, ביקשתי החזר כספי או אפילו זיכוי ללא התנייה בקנייה אבל סירבו. מאז הייתי שם כמה פעמים וכל פעם הם דחו אותי, וחזרו על ההצעה.
באיזה שהוא שלב הם אמרו שככה הפאה והיא תקינה ואין בה שום בעייה, מיד פניתי לחברת הפאות יפה לשאול האם זה יתכן? האם יכול להיות שהם מייצרים פאות שכמה פאניות אמרו שהם לא תקינות והם עומדים מאחורי זה? הם אמרו לי שהם לא מתערבים בויכוח שלי עם החנות, ואם רכשתי בחנות שאפנה אליהם.

כעת שוב ניגשתי אליהם בואו נסיים את העניין,
הם הציעו לי שוב תקני פאה חדשה בכ 1000 ₪ וניתן לך עליה 50 %. סירבתי אמרתי להם שאני רוצה זיכוי ללא התניית קנייה!!
הודעתי להם שאם לא יסכימו אפנה לדרך משפטית, אמרו לי לקחת איתי את הפאה, אמרתי שאין לי מה לעשות איתה היא לא ראויה ללבישה. והם סירבו!! המוכרת אמרה שהיא שלחה את הפאה לחברה לבדיקה והם אמרו לה שהיא טובה. היא אמרה שהיא תזרוק את הפאה לפח.

התקשרתי לחברת הפאות, הודעתי להם שהם יהיו חשופים ללשון הרע הזה מכיוון שמנהלת החנות אמרה לי שהיא שלחה את הפאה הזאת לבדיקה בחברה והם אמרו לה שהפאה מצויינת.
(זה מאד מוזר שלמרות שהפאה מצויינת בעלת החנות זרקה אותה לפח..!!)
המזכירה אישרה לי להמשיך בתלונה.

האם זה שעבר זמן (למרות שהם היא גם אשמים ) פוטר אותם מתשלום?
האם מותר לי לגשת לערכאות לתבוע?

תשובה:

העובדה שעבר זמן אינה פוטרת אותם מלהחזיר את הכסף. אולם שימוש בפאה לאחר שנודע שהוא פגומה, אכן יכול לפטור את המוכר. אבל אם השימוש נעשה מחוסר ברירה, עדיין יש ניתן לתבוע את הכסף בחזרה.

אסור לתבוע אדם שאולי הוא יהיה מוכן להגיע לבית דין, בבית משפט אזרחי.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ג ועיין עלון המשפט גליון 38 עמוד א ובעמוד ב דין 4.

לעניין תביעה בערכאות עיין שו"ע חו"מ סי' כו.