איסור ריבית בפיצויים על הלנת שכר

בס"ד

הנידון פיצויי הלנת פיטורין

זה לשון החוק:

"הלנה של פיצויי פיטורין מתרחשת כאשר המעסיק לא משלם במועד תשלום פיצויי הפיטורין את הפיצויים.
אם המעסיק מאחר בעד 15 יום, הוא לא מחויב בתשלום פיצויי הלנת פיטורין.
אם הוא מאחר ב- 16 עד 30 ימים, הוא מחויב בתשלום פיצויי פיטורין בתוספת הצמדה למדד עד ליום בו שולמו הפיצויים בפועל.
אם המעסיק מאחר ביותר משלושים ימים הוא מחויב בתשלום הלנת פיצויי פיטורין בגובה תשלום פיצויי הפיטורין, הצמדה למדד ותוספת של 20% על כל חודש איחור (באופן יחסי)."

שאלתי ; האם יש בזה איסור ריבית? מה הדין אם המעסיק נותן מרצונו, מה הדין לתבוע את המעסיק שיתן?

תודה מראש

תשובה:

אם יש למעביד היתר עיסקא (כגון שמופיע בהסכם העבודה שהוא על פי היתר עיסקא, או שהמעביד חתם על היתר עיסקא כללי המתייחס לכל עסקיו), אפשר לתבוע ממנו פיצוי זה.
אם אין לו היתר עיסקא, לא ניתן לחייב אותו. אבל אם מדובר בחברה בע"מ (או תאגיד או רשות) ותובעים אותה בבית הדין לעבודה (כשאינה מוכנה לדון בבית דין רבני) יש מקום להקל ולתבוע אף פיצוי על הלנת שכר.

מקורות:

עיין כאן

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יעויין בב"י יור"ד סוסי' קס' שדעתו שאין לקחת ריבית כלל על הלנת שכר וכן כ' בס' דיני ממונות (בצרי) סוף פ' ו' ורק לעניין הצמדה יש מקום להקל ועי' ברית יהודה פ' ב' סעי' יז' ועיין פעולת השכיר פ' ו' סעי' יב'.

  2. במקורות שצויינו בקישור הבאנו את דברי הבית יוסף.
    להלכה אכן יש איסור ריבית בפיצוי על הלנת שכר. ועם זאת יש מקרים שאין איסור ריבית (היתר עיסקא) ויש מקרים שתלוי במחלוקת הפוסקים (חברה בע"מ).