באיסור בשר וחלב מפני מה נקטה התורה דווקא גדי

• נאמר ג' פעמים בתורה 'לא תבשל גדי בחלב אימו',ולמה גדי דווקא?משום שרצתה התורה לומר דווקא בישול חלב עם בשר בהמה שהרי גדי בהמה. השאלה היא: אם אמרה תורה גדי בשביל להגיד שדווקא בשר בהמה? למה לא אמרה 'לא תבשל בהמה בחלב בהמה?' או משהו בסגנון? ועוד היה אפשר לומר בהמה אחרת כגון פרה,למה נאמר דווקא 'גדי'?

תשובה:

שלום רב.

אם היה כתוב בהמה היה יכול להתפרש שחיה בכלל בהמה כפי שפירט הכתוב בדברים יד,ד-ה 'זאת הבהמה אשר תאכלו' וכו' ושם מונה גם חיות, וכן מבואר בכמה מקומות בש"ס שלפעמים חיה בכלל בהמה. והנה כאמור בחולין קיג ע"ב, גדי כשלעצמו מורה על הוולד של פרה ורחל, וקשה למצוא מלה אחרת הכוללת בקר וצאן – מחד, והמוציאה מכללה כל שאר בעלי החיים ומשום כך נקטה התורה 'גדי'.

מקורות:

רש"ר הירש שמות כג,יט.