קיבלה דירה בהשאלה ושיפצה אותה

שלום וברכה,

שאלתי נוגעת לזכויות קנייניות, והיא כדלקמן:

במצב בו (נניח) בבעלותי דירה גדולה, ואני נותת לחברתי להתגורר בה לתקופה, עד שתסתדר היא כלכלית, והיא מבצעת שיפוץ בנתיים מבצעת על דעתה שיפוץ בנכס ובונה עוד קיר (נניח לצורך העניין).

במצב דברים זה, לעת שמצאה לה מקום אחר להתגורר בו ועזבה את הנכס שעל שמי, האם המצב זה יכולה היא לבוא בדרישה שאשלם לה את עלות השיפוץ?

הרי זוהי כפיות טובה לשמה!!! אני נתתי לה זכות להתגורר בנכס והיא לא שילמה לי דבר, אולם לא היה לה נוח כפי שהנכס מתוכנן והיא בנתה לה עוד קיר וכו..

תודתי נתונה מראש.

תשובה:

שלום רב,

יש מקרים שניתן לדרוש להחזיר את המצב לקדמותו (אבל הדרישה צריכה להיות כנה ולא לשם נקמה או כדי להיפטר מתשלום). גם אם את מעוניינת בשיפוץ יש חילוקי דינים כמה צריך לשלם, באופן אם גם לך היה משתלם לשפץ שיפוץ זה יש לשלם כל העלות.

הטענה של כפיות טובה היא טענה מוסרית, אבל מצד הדין אין בית הדין יכול לכפות על אדם להיות מכיר טובה. ישנם דברים אשר אסורים מצד המוסר, אבל לבית הדין אין כוח לכפות על אנשים להיות מוסריים.

מקורות:

דיני משביח נכס של חבירו מבוארים כאן.

דוגמאות שאף שואל ששיפץ יכול לחייב את המשאיל מדין יורד לשדה חבירו עיין במרדכי ב"מ סי' שפא ובנתיבות סי' שמא סוף ס"ק טו.