הפרשת מעשר כספים כשיש חובות

שלום הרב
לקחנו הלוואה מאימי לקניית בית (התחייבנו להחזירה תוך שנתיים ועברו 8 שנים), והלוואה נוספת מאחי עבור קנית רכב וחוב שנוצר לנו (אנו גרים מעבר לקו הירוק וחייבים רכב ע"מ לצאת מהישוב). יש לנו ילד שמציעים לו שידוך(שנצטרך לקחת הלוואה ע"מ לחתן אותו) וילד נוסף נשוי שמתקשה בקיום היום יום. אדגיש שאין לנו חסכונות או רכוש כלשהוא מלבד הבית שאנו חיים בו. בנוסף בעלי עשה הוראת קבע לעמותה חודש שעבר ועקב אי הבנה שנוצרה מהלוואות קודמות ביטלתי את ההוראה.
השאלה שלי כמה אני צריכה להפריש ממעשרות עבור כל דבר והאם ההוראה שעשה בעלי נחשבת לנדר ואני חייבת להמשיך אותה? מה קודם למה האם אני צריכה להפריש גם לעמותות וכדומה.

תודה רבה

תשובה:

מותר להפסיק הוראת קבע ואין בזה חיוב משום נדר (אלא אם החליט במחשבה החלטה ברורה שלא להפסיק).

ברור שהחיוב לפרוע חובות קודם למצוות הפרשת מעשר ואסור לתת צדקה כשעדיין לא פרעו חובות שעבר זמן פרעונם. אבל אם אימך ואחיך מסכימים מרצונם להאריך את מועד הפירעון, יש מצווה להפריש מעשר, אבל אין חיוב אם המצב הכלכלי אינו טוב.

ניתן לתת כספי מעשר לבן הנשוי שמתקשה בקיום היום יום.

מקורות:

לעניין נדר בהוראת קבע עיין עלון המשפט גליון 23 עמוד ג דין 9.

לעניין צדקה כשיש חובות עיין בספר חסידים סי' תנד ועיין עלון המשפט גליון 22 עמוד ב דין 4 ועיין שם בעמוד א לעניין חיוב צדקה ומעשר לעני.