מקור להרחבת גבולות ארץ ישראל מעבר לגבולות המפורשים בתורה

שלום רב רציתי לדעת לגבי גבולותיה של ארץ ישראל הרי כיוון שבפרשת מסעי נתנה התורה גבולות מדויקים של הארץ אם כן מהו המקור לכך שאחר כך שגלו עם ישראל ושוב כבשו את הארץ בכיבוש עולי בבל אז מצאנו שכיבוש זה הוא הקובע כעת לעניין כמה דברים שאלתי היא מניין המקור לכך והאם אחרי כיבוש עולי בבל יש לגבולות הארץ בתורה חשיבות כל שהיא

תשובה:

שלום רב.

הבסיס להרחבת גבולות הארץ מעבר לגבולות המפורשים בתורה, הוא מהנאמר בפרשת עקב (דברים יא,כד) 'כָּל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר תִּדְרֹךְ כַּף רַגְלְכֶם בּוֹ לָכֶם יִהְיֶה' וגו'. ומכאן למדו חז"ל שאף מעבר לגבולות המפורשות בתורה כל מקום שיכבשו בני ישראל כדין יהיה שייך לארץ ישראל, התנאים לכיבוש רבים הם כפי שפירט הרמב"ם בהלכות מלכים פרק ה' ה"ו והל' תרומות פרק א' ה"ב.

מקורות:

ירושלמי חלה פרק ב' הלכה א'.