ביאור דברי קין 'השומר אחי אנכי'

שלום
בשיחה של קין מול הקב"ה יתברך שמו נשאל קין איה אחיך עונה קין השומר אחי אנכי פשוט בלשון המעטה מה אתה לא יודע אתה בורא עולם מה גם מתוך דבריו נשמעים ח"ו דברי הטרסה אתה ח"ו הבאת אותי לרצוח היות והעדפת את מנחת הבל על מנחתי אני וחברותא כבר יומים לא רגועים מהענין יש דעה ששמעו שאלה זו מהרב פירון לשעבר רב ראשי לצ.ה.ל מבקש מכם להאיר לנו בנושא ותבורכו מן שמיא
תודה.

תשובה:

שלום רב.

אכן קין אמר להקב"ה 'השומר אחי אנכי' וכוונתו היתה שבורא העולם גזר על הבל למות ומשום כך מה לו לבוא בטענות להבל, ואמר כך מכיוון שסבר שאין לאדם בחירה וכל מעשיו הם כמעשיהם של בעלי החיים כפי שגזר הקב"ה, ומשום כך ענה לקב"ה שבגלל גזירתו מת הבל ולא בגלל מעשיו של קין, ועל זה ענה לו הקב"ה שהאדם יכול לבחור אם לעשות טוב או רע, ואין הקב"ה מתערב בבחירתו של האדם.

מקורות:

מלבי"ם שם. ולפי פשוטו דיבר עם הקב"ה כגונב דעת העליונה כפי שכתבו כמה מפרשים.