אם בחור צריך להפריש מעשר כספים מדמי כיס שמקבל או מכסף שקיבל על עבודה

לגבי מעשרות. בחור ישיבה שמקבל מההורים סכום חודשי דמי כיס לישיבה או שעבד וקיבל כסף האם הוא צריך לעשר? והאם ההורים יכולים לעשר לילדיהם מעל לגיל בר מצווה? ואח לאחיו? ומאיזה סכום צריך לעשר(או שצריך לעשר מכל סכום אפילו משקל)
אשמח לקבל תשובה
חג שמח

תשובה:

שלום רב.

כסף שמקבל כשכר על עבודתו ראוי להפריש ממנו מעשר מכל סכום שהוא. ואם אחיו מוגדר עני יכול ליתן אף לאחיו, אך שלא יראה הערמה שמעבירים אחד לשני את מעשרותיהם.

כסף שמקבל מהוריו כדמי כיס, אם קיבל הכסף ללא מטרה מסויימת ראוי להפריש גם מזה, ואם קיבל הכסף לקניית דבר מסויים אינו יכול להפריש מזה ללא רשותם.

מקורות:

בארחות רבינו ח"ג עמ' קל"ח כתב בשם החזו"א שבחור צריך ליתן מעשרות כשם שעני צריך להפריש אף שהוא מתפרנס מהצדקה, וכן מבואר באגרות משה יו"ד ח"ב סי' קי"ב לענין עני, אך באורח צדקה פרק ג' הערה י' הביא בשם גדולי הפוסקים שאין חיוב לעני ליתן מעשרות, וכן הדין לענין בחור ישיבה. ואם הוא דחוק יכול להשתמש בכספי המעשר לצורך עצמו וכמו שכתב שם בסעיף ה' בשם כמה פוסקים.

לענין בחור שקיבל כסף מהוריו ראה כאן סעיף ה', ובאורח צדקה פרק ט' הערה מ"ח בשם הגרי"ש אלישיב שמכסף שניתן למטרה מוגדרת פטור מליתן מעשר, ובשם הגרש"ז אוירבך זצ"ל כתב שם שצריך רשות ההורים לפני שמעשרים אפילו אם נשאר עודף. ושם בסעיף ל"ה כתב שאם קיבל הכסף ללא מטרה מסויימת ראוי לעשר ממנו כמבואר לעיל.