מהו קרבן עולה ויורד, פירוש 'בדיל ויעבור'

שלום וברכה.. מה הכוונה- קורבן עולה ויורד ומה הפירוש בדיל ויעבור

תשובה:

שלום רב.

קרבן עולה ויורד הוא קרבן שהותר להקריבו ממינים שונים – בהתאם למצבו הכלכלי של המקריב: העשיר מביא את קרבנו מן הצאן, העני מביא שתי תורים או שני בני יונה, ומי שאין ידו משגת לשתי תורים או לשני בני יונה מביא עשירית האיפה סולת.

חמשה מביאים "קרבן עולה ויורד": א. הנשבע שבועת העדות, בין בזדון ובין בשגגה; ב. הנשבע שבועת ביטוי לשקר בשגגה; ג. הטמא שאכל קודש בשגגה או שנכנס למקדש בשגגה. בשלושה אלו יש שלושה סוגי קרבנות: העשיר מביא את קרבנו מן הצאן, העני מביא שתי תורים או שני בני יונה, ודל שבדלים מביא עשירית האיפה סולת; ד. היולדת; ה. המצורע. בשני האחרונים יש שני סוגי קרבנות בלבד: קרבן עשיר וקרבן עני, אבל אין קרבן מיוחד לדל שבדלים.

כוונת בדיל ויעבור: בזכות אמירת 'ויעבור ה" שהם י"ג מידות של רחמים, ובזכות י"ג מדות אלו הקב"ה יזכור לנו את זכותו של אברהם יצחק וכו'.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. בהחלט, אבל באופן שונה מהגבר: לגבר יש שתי מצוות – פרו ורבו, ולא תוהו בראה שבת יצרה, כלומר שנצטוינו להרבות ישובו של עולם, האשה מצווה רק במצוה לא תוהו בראה, וכן יש לה שיעבוד שקיבלה על עצמה בנישואין לסייע לבעל בקיום מצותו – פרו ורבו.

  2. שלום וברכה
    אני אשכנזיה ואני לא יודעת אם זה נקרא שאני יוצאת בתפילה אם אני מתפללת אשכנז אבל כמו ספרד כאילו ת' רגילה ולא חסרה וכו'
    אשמח לתשובה תודה רבה