לפרוט מטבעות מקופת צדקה או ללוות מהן

שלום,
1. כאשר אני רוצה לשים עשר אגורות בקופת צדקה ויש לי כסף גדול בארנק או שקלים. אני לוקחת מהקופת צדקה 10 מטבעות של עשרות אגורות ושמה במקום שקל, כך אני עושה המון זמן. האם זה מותר?
2. לידע כללי – האם מותר להוציא מקופת צדקה סכום מסויים כאשר בנאדם נתקע ואין לו בארנק וכעבור כמה ימים מחזיר את אותו סכום, האם מותר? תודה

תשובה:

1. מותר

2. מי שנוהג לעשות כן, מותר לו. אבל מי שנוהג להימנע מכך אסור לו.
ניתן להתנות מכאן ולהבא יוכלו לללות מהכסף הניתן בקופות הצדקה בבית.

מקורות:

1. אדם אינו מקפיד על החלפת מטבע במטבע אחרת. ואדרבה יש לארגון הצדקה ריווח בכך שיצטרכו לטרוח פחות באיסוף הכסף אם מחליפים ממטבעות קטנות למטבע גדולה, עיין שו"ע חו"מ סי' שנט סעיף ב.

2. הקופה קונה לעניים או לארגון את הכסף בקנין חצר וממילא הרי זה כאילו הגיע ליד גבאי, אבל חצר אינו קונה אם הנותן לא יתכוון להקנות, וממילא אם התורם התכוון שהמוסד לא יזכה בכסף מיד אינו זוכה, והנוהג להשתמש בכסף שבקופה מוכיח שאינו מתכוון להקנות מיד, וכן כתב בספר דרך אמונה הלכות מתנות עניים פ"ח ציון ההלכה ס"ק קכא. ועיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ב דין 5.