לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

התרת נדרים בערב ראש השנה

לכל רבני האתר הנפלא כתיבה וחתימה טובה לאלתר לשנה חדשה עם הפצת תורה וזיכוי הרבים
שאלתי היא לגבי התרת נדרים שמנהגנו שיושבים שלושה אנשים והם המתרים לשואלים, שאלתי היא האם גם להם נחשב שעשו התרת נדרים או שמא הם רק על תקן בית דין והתירו רק לשואלים ולכן כדי שגם הם יזכו צריך לחזור על הנוסח והפעם הם יהיו השואלים ?

תשובה:

שלום רב.

הם נחשבים רק למתירים, ובכדי להתיר נדריהם הם צריכים לעשות אחר כך בעצמם התרת נדרים.

ויש מקומות שבכדי לקצר את הזמן עושים התרת נדרים לכמה אנשים ביחד, והיינו שכמה אנשים אומרים את נוסח התרת הנדרים ביחד לפני שלשה, והמתירים משיבים להם 'מותר לכם' אך כתבו הפוסקים שאין לעשות כן כי אם בשעת הדחק.

כתיבה וחתימה טובה.

מקורות:

מטה אפרים סי' תקפ"א סמ"ט. ור' בספר מקראי קודש (ימים נוראים סי' ג') שהביא שהגאון מלובלין בעל התורת חסד היה מדקדק שיתירו לו דוקא אלו שכבר הותרו נדריהם, על פי הגמרא בשבועות יד,א מוטב יבוא זכאי ויכפר על החייב ואל יבוא חייב ויכפר על החייב. ור' בשו"ת בצל החכמה חלק ה' סי' ס"ה שחילק בין הדברים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איך אפשר לעשות חרטה בהתרה של ערב ראש השנה
    הרי ייתכן והוא לא מתחרט על כל מה שהוא לא זוכר
    אולי היו נדרים שהועילו להציל אותו מעבירות וכדומה?
    תודה

  2. אכן, ויש גם בעיה נוספת, שיש חובה לפרט את הנדר וזה תנאי בהתרה, וכמובן כדבריך למצוא לו פתח, התרת נדרים אינה הוקוס פוקוס, זה מועיל רק בגלל שהנדר נשכח ובלאו הכי לא ניתן לקיימו, ואין לך פתח וחרטה גדול מזה…