שהייה בתנור חשמלי בשבת, שימוש בתנור פירוליטי

לכבוד הרב
שתי שאלות
1. האם מותר להשתמש בתנור כפלטת שבת, יש תנורים שאפשר להשאיר בתוכם חמין לשבת.
2. לגבי שימוש בתנור פירולטי המתנקה בעצמו בחום של 500 מעלות ולא מעל ל500 מעלות האם ניתן להשתמש אחרי הניקוי לבשר וחלב לסירוגין
תודה ושנה טובה ומתוקה

תשובה:

שלום רב.

1. אם מופעל בו הטרמוסטט אין להשהות בו בשבת מאכלים כיון שיתכן שידלק מחמת פתיחתו. אך אם אין מופעל בו טרמוסטט (בתנורים שיש בהם מצב שבת בד"כ אינם פועלים על טרמוסטט במצב זה), מותר להשהות בתנור רק תבשילים שהתבשלו בערב שבת בשיעור שאפשר לאוכלם בשעת הדחק, אלא אם כן שמים דבק על הכפתורים שלא יוכלו לשנות את מצבם ואז ניתן להניח גם תבשילים שאינם מבושלים בשיעור זה.

2. כשמגיע לחום של 500 מעלות כבר ניתן להשתמש בו לבשר וחלב לסירוגין לאחר הניקוי.

מקורות:

1. מכיון שתנור זה אינו גרוף וקטום יש איסור שהייה בו לתבשילים שאינם מבושלים בשיעור בן דרוסאי, אך אם נותן שם דבק נחשב הדבר לגרוף וקטום. ר' בספר ארחות שבת פרק ב' סעיף ט"ו.

2. ר' בספר הכשרות פרק א' סעיף מ"ד. ולענין פסח יש המצריכים חום גבוה יותר של בין 700 ל900 מעלות שייחשב ליבון חמור.