בדיקת צומת הגידין בעוף

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א אשמח לתשובה לפני החג בתודה מראש
שאלתי היא לעניין בדיקת צומת הגידים בעוף האם בימנו שהעופות ממש חלשים והם גדלים ע"י זריקות והורמונים האם חייב לבדוק צומת הגידים או שלא

תשובה:

הסיבות לבדיקת צומת הגידין היא מחמת מחלות שפוגעות בהן, וישנם זמנים שהמחלה פוגעת באופן קשה ופעמים שלא באופן קשה.

מעיקר הדין כיון שרוב העופות אין בהם בעיה של צומת הגידין, הרי שאם לא בדקו את העוף אי אפשר להטריפו, אולם לכתחילה מן הראוי לבדוק כיון שדעת רבים מהפוסקים בעיות בצומת הגידין שעלולות להטריף את העוף הינם בגדר "מיעוט המצוי", וכן נהגו היראים לדבר ה'.

מקורות:

עי' שו"ע (סי' לט ס"א) שחייבים לבדוק כל בהמה את הריאה שבה משום שהסירכות מצויות בזה ונחשב למיעוט המצוי (כמבואר ברשב"א, מקור דברי השו"ע), ולדעת השו"ע אם לא בדקו בדיעבד [בשוגג] אין הבהמה נטרפת, ולדעת הרמ"א רק במקום הפסד מרובה אפשר להקל בזה, וכן עי' בשו"ע (סי' פד) שכל דבר שמוחזק בו איסור אפילו אם זה רק מיעוט מהתוצרת יש בו חיוב בדיקה, לגבי צומת הגידין יש בזה כמה דיעות, אם הבעיות שטריפה בהם הוא בגדר מיעוט המצוי או שמא רק משום שאין אנו בקיאין מחמירים, אם כי וודאי שחלק מהבעיות הינם טריפות, הדברים שנכתבו לפני עשרות שנים אינם כל כך במציאות היום שהיא קשה יותר [ראה מאמר כאן על הנושא, ומקורות בנושא: כשרות וכשרות למהדרין בעוף, הרב יעקב אריאל אמונת עיתך 18 מכון התורה והארץ; הרב שמואל דוד, מהדרין בעוף, אמונת עיתך 28; הרב משה ביגל והרב יעקב ארזוני, מלילות, מחקרים תורניים ב תשס"א; עמודי שש, צומת הגידים בעופות, (הרב אברהם רובין ראש בד"צ מהדרין), הלכות כשרות המזון, (לר"ח לוונטל – שעורים ברחובות בעינן הכשרות); ספר כשרות וטריפות בעופות הרב אדלר; משון כשר מן החי, לוינגר; על צומת הגידין בעוף, ע' תהודת הכשרות חוברת 11. תהודת הכשרות 19 על בעיות הריאות בעופות, ולכן בכשרויות הרבנות הרגילות ("כשר") לא בודקים צומת הגידין, ולפעמים בודקים בדיקה חיצונית לראו אם יש איזה ריעותא ובכשרויות מהודרות עושים בדיקה לכל עוף, ישנם כשרויות שהבדיקה בהם היא מדגמית, ואם נמצא במדגם מעל אחוז מסוים של טרפות לא לוקחים את המשק [ב"כשר" לעומת זאת פעמים רבות גם אם המידגם מראה על אחוז גבוה לא בודקים יותר ומכשירים הכל].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ישנה עוד סיבה לבדיקת צומת הגידין, והיא, שכיום הגידול של התרנגולת נעשה באמצעים מלאכותים,
    כך, שהוא נשחט לאחר 35 יום,
    ואין פרופורציה בין משקל גופו הכבד, ליכולת של צומת הגידין להחזיקמשקל כזה.
    וזו עוד סיבה לשכיחות בצומת הגידין