בקשת סליחה על ידי שליח או מכתב

אדם שפגע בחברו והעליבו בדברים אך מתבייש ללכת ולבקש ממנו סליחה האים יכול לשלוח לו דברי פיוס וסליחה במכתב או ע" שליח ?

תשובה:

שלום רב.

מכיון שאדם שהולך בעצמו לבקש מחילה תשובתו גדולה יותר מאם שולח שליח, לכן כדאי להתאמץ לבקש מחילה בעצמו, אך אם הדבר קשה עליו מאוד יכול לשלוח שליח לפייס את חבירו או לשלוח לו מכתב.

אך שליחת מכתב ללא פרטי השולח אין בו תועלת ואינו מועיל לבקשת הסליחה כלל.

מקורות:

משנה ברורה סי' תר"ו סק"ב. וכן מובא בשם החזו"א שעיקר הפיוס שמפייס לחבירו הוא ההכנעה שמכניע את עצמו לבקש מחילה, והוא כמין תשובת המשקל להמפייס, ומשום כך ראוי להתאמץ ולבקש סליחה בעצמו.

ור' בחשוקי חמד שבועות יג,א שהאריך בענין שליחת מכתב וסיים שם שאדם השולח מכתב בעילום שם אינו מועיל לכולי עלמא ע"ש.