שוכר שעזב את הדירה מבלי לצבוע כפי שהתחייב בהסכם

1. שוכר שהתחייב לצבוע את הדירה בסיום תקופת השכירות, האם יכול לחזור מהתחייבות זו בטענה שבלאי הצבע הוא בגדר בלאי סביר?
2. התחייב השוכר לצבוע את הדירה ולא צבע, המשכיר קנה צבע וצבע את הדירה עלות הצבע והפועל כולל ניקיון הדירה לאחר הצבע עלתה למשכיר בסך כ 850 ש"ח. המשכיר טוען כי הוא לא קבלן צבע ואין מחובתו לשכור פועלים ולקנות צבע והוא דורש מחיר עלות של אילו היה מביא מזמין צבעי והיה דורש לפחות 2000 ש"ח. האם המשכיר יכול לתבוע את הסכום של 2000 ש"ח?
3. ואת יומיים שהדירה היתה מושבתת בגלל הצביעה האם המשכיר זכאי לקבלם מהשוכר?
יודגש כי היה באפשרות השוכר הוא בעצמו לצבוע ואו להביא פועלים והוא עזב את הדירה והפיל את כל הטירחה על המשכיר וכן הפסד של יומים.
אם אפשר לציין מקורות לתשובה.

תשובה:

1. השוכר חייב שהרי התחייב מפורשות.

2. השוכר חייב מחיר של הזמנת צבעי.

3. אם אין התייחסות מפורשת בחוזה על כך, השוכר פטור מלשלם על ימים אלו.

מקורות:

2. עיין פתחי תשובה חו"מ סי' שלג סוף סק"ב בשם רע"א שאם אדם אינו עושה את המוטל עליו, ניתן לשכור פועלים על חשבונו. אמנם בסוף דבריו נשאר בצ"ע מצד דברי הש"ך שם ס"ק לד. אבל דברי הש"ך שם אמורים רק לעניין לשכור פועלים ביוקר גדול בשעת הדחק, אבל לא כששוכר במחירים רגילים. וכן מפורש בבית יוסף שם בשם תלמידי הרשב"א ובדרכי משה אות ב.
בנידון דידן המשכיר היה רשאי להזמין צבעי כמקובל. אם טרח בקניית הצבע ובהעסקת פועלים בעצמו דינו כיורד ברשות שמקבל שכר כמקובל לשלם לקבלן. עיין שו"ע חו"מ סי' שעה סעיף ד ובסמ"ע שם סק"ח.

3. עיין עלון המשפט גליון 13 עמוד ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם השוכר התחייב להחזיר את הדירה צבועה עד לסיום השכירות הרי שימיי הצביעה נכללים בתקופת השכירות של השוכר.
    העובדה שעזב את הדירה לא צבועה אינה מקנה לו זכות שימי הצביעה יהיו על חשבון המשכיר.
    האם זה נכון? או שצריך לזה התייחסות מפורשת ויותר חדה בהסכם?

  2. משפט זה אינו אומר שהשכירות לא הסתיימה כל עוד שהדירה לא צבועה. המשפט אינו מתייחס לתאריך סיום השכירות אלא למצב שהדירה צריכה להיות בעת הסיום.
    יש לכתוב במפורש שאם הדירה לא תוחזר כפי שסוכם, הרי שהשוכר יתחייב לשלם דמי שכירות על ימי התיקון או הצביעה. אם כותבים שהשוכר חייב לשלם דמי שכירות כל עוד שהדירה לא צבועה (גם אם המשכיר השתהה מלצבוע), יכול להיות בכך בעיה של אסמכתא.