כסף שנשכח מערב שבת במכנסיים

שאלה בנוגע לטילטול בשבת
אם יש לי כסף בכיס לפני שניכנס שבת
וכשנכנסה שבת שכחתי להוציא את הכסף והמכנסיים עלי
מה אני צריך לעשות?

תשובה:

שלום לך.

מן הראוי לנער את הכסף מתוך המכנסיים, ואפשר ללכת למקום בטוח ולנער את זה שם, ולא צריך לנער דווקא במקום שמצא שיש לו את הכסף.

שבת שלום.

מקורות:

כיון שנחשב ל"שוכח" אין בזה דין "בסיס לדבר האסור" וכמו כן כיון שבדרך כלל הכיס תפור למכנסיים בתור כיס בפנ"ע אינו יכול לעשות בסיס את המכנסיים, אולם אף במקום ששכח מבואר בשו"ע (סי' שט ס"ד) שצריך לנער את המוקצה, ובכיס התפור לבגד שהמוקצה לא נמצא על עיקר הבגד, כתב המשנה ברורה בסימן ש"י ס"ק ל' שבכיס תלוי אין צריך לנער אך יש מחמירין וסוברים שצריך לנער, ולכן מן הראוי לנער גם בכיס של מכנסים, אך בכיס של חולצה שהכיס כולו תפור לבגד נחשב הדבר שהמוקצה יושב על עיקר הבגד ולכן צריך לנערו אם אפשר כמבואר במ"ב ס"ק כ"ט ול'. אך גם במקום שצריך לנער כתב הפרי מגדים והובא להלכה במשנה ברורה סי' רע"ז ס"ק י"ח שבמקום שיש חשש פסידא לדבר המוקצה אין צריך לנערו במקומו אלא יכול לטלטל הבסיס למקום אחר ושם לנערו.