הרהור בתשובה בבית הכסא

שלום לכבוד הרב.
האם מותר להרהר בתשובה בבית הכסא?
תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב.

כתב המשנה ברורה (פה,ה) זה לשונו: 'ופשוט דמותר אדם להתבונן בבית הכסא בגודל שפלותו ושבסופו יחזור כולו להיות עפר רימה ותולעה ואין נאה לו הגאוה', וכן כתבו כמה פוסקים שמותר להרהר במציאותו יתברך, אך לא יהרהר בזה בעיון ובהרחבה באופן שיש חשש שיעלה במחשבתו פסוק או מאמר חז"ל.

מקורות:

ר' בהגהות חכמת שלמה על השו"ע שם שהסתפק בזה והכריע שמותר, שו"ת משנת שכיר ב,כג ועוד. ור' עוד בשו"ת לבושי מרדכי ח"ב יו"ד סי' קע"א שכתב שלא להתעמק במחשבתו בענינים אלו, ור' עוד בחכמת שלמה הל' תפלה פרק כ' סעיף כ"ג.