כבד שלא ידוע אם נצלה והתבשל בסיר

שלום,
סבתי בישלה אצלנו בבית תבשיל, שכלל בו כבד ולבבות..
את הצלייה לא ידוע לנו אם היא עשתה או לא..
בתבשיל לא נגענו כלל.. מפאת הספק.
מה דין הסיר?

תשובה:

אם הסבתא אינה שומרת תורה ומצוות, אפילו שיודעת שכדי לבשל כבד חייבים לצלותו, ובפרט אם היא לא מקפידה כ"כ על כשרות, יש להכשיר את הסיר.

מקורות:

כבד שלא ידוע אם נצלה הרי הוא ב"חזקתו", וכיון שחזקת הכבד הראשוני הוא שאינו צלוי, הרי שכל עוד שלא העיד עליו מי שנאמן אינו יוצא מחזקתו, והינו אסור באכילה ואוסר את הכלי שהתבשל בו, ומאחר ולפי נוסח השאלה נראה שהאשה שבישלה בסיר אינה שומרת תורה ומצוות, ואינה מקפידה על כשרות כ"כ, הרי שאין לה נאמנות, וכמבואר בשו"ע יו"ד סי' קיח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. המחבר בסי' עג סעיף א סובר לעיקר שהכבד פולט ואינו בולע ולכן הוא מותר. מסתבר שגם לחולקים כאן הכבד מותר משום שזה רק ספק.

  2. א. מדובר על תבשיל עם לבבות, והלבבות לכל הדיעות אסור, והרי הם מעורבים עם הכבד, ואי אפשר להתיר.
    ב. השאלה היתה לגבי הסיר והסיר ג"כ נאסר וכנ"ל.