השתתפות אחי והורי החתן בחתונה באמצע שנת אבל

אבי נפטר לפני שלושה חודשים וחודש הבא אני מתחתן (התחייבות לאב לפני מותו) מה מותר ואסור במקרה שלי ? מה בנוגע לאמי לאחי ולאחיותי מה להן מותר ומה אסור

תשובה:

שלום רב.

בנוגע לך, מותר לך לנהוג כמו כל חתן, ולענין נישואין עשו את האבילות כאבילות שאר קרובים שמסתיימת לאחר ל'.

לענין אמך, מותר לה להשתתף בשמחתך, כיון שלאחר ל' הסתיימו ימי אבילותה.

לענין אחיך ואחיותך, גם הם מותרים להשתתף בשמחה אך צריכים הם לשמש דבר מה בסעודה (כגון להגיש אוכל למסובים וכדו'), ועדיף שיאכלו ביחידות.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' שצ"ב ס"א מבואר שמותר לישא אשה ואף להשתתף בסעודה לאחר ל', ומי שלא קיים פו"ר מותר אף בתוך ל'.

בגשר החיים פכ"א עמ' קפו כתב להקל לאח ואחות לשמש ולאכול ביחידות על פי דברי הרמ"א שצא,ג, אך יש שכתבו להתיר אף לאכול בסעודה, ולכן בשעת הדחק ניתן לסמוך על דעת המהרשד"ם חלק יו"ד סי' רב, ובשערי תשובה סי' שצ"א ס"ק ע"ג כתב שנהגו להקל בזה כדבריו, אך הרבה אחרונים (בית מאיר זרע אמת ועוד) חולקים עליו וכן משמע בדברי הרמ"א שם, ולכן ראוי לאכול ביחידות.