עשיית מלאכה בתשעה באב

אילו מלאכות האסורות בתשעה באב ומה הן?

תשובה:

אין עושים מלאכה מליל תשעה באב עד חצות היום, וכל העושה בה מלאכה אינו רואה סימן ברכה ממלאכה זו, ואם מרוויח ממנה מעות אינו רואה סימן ברכה במעות אלו.

ונהגו להחמיר עד חצות בכל מלאכה שיש בה שיהוי קצת אפילו מעשה הדיוט אבל דבר שאין בו שיהוי כגון הדלקת נרות או קשירה וכדו' מותר.

מלאכת דבר האבד מותרת בתשעה באב. ואם אפשר עדיף לעשותה על ידי נכרי.

מותר לעשות מלאכה בצנעה על ידי גוי, אולם מלאכה בפרהסיא אין לעשות אף על ידי גוי, ולכן אין בונים או פותחים חנויות במקום הומה אדם כשהכל יודעים שהחנות של היהודי, אף אם הנכרי עושה שם מלאכה, אולם מותר להעסיק עובד גוי בחנות לסידור מוצרים וכד' כשהחנות סגורה.

לאחר חצות היום מותר לפתוח חנויות לממכר מוצרי מזון שיהיה לקונים למוצאי התענית.

אין לכתוב אלא דברים הנצרכים, ככתיבת צ'יק וכדו', אך העוסק במלאכת כתיבה לא יעסוק כן בתשעה באב כיון שמסיח דעתו מן האבילות.

מקורות:

שולחן ערוך סי' תקנ"ד סכ"ב וראה כאן פרטים נוספים.