לימוד מתמטיקה וחוקים בתשעה באב

האם מותר ללמוד מתמטיקה או פסקי דין וחוקים בתשעה באב?יש לי מבחן באוניברסיטה למחרת…

תשובה:

אין ללמוד דבר שיש בו עיון, כדי לא להסיח דעתו מן האבילות, ולאחר חצות יש להקל.

מקורות:

אם כי מצד הלכות "תלמוד תורה" אין בכך בעיה, שהרי אין זה תלמוד תורה, ולא שייך בו דבר המשמח, אולם מצד עיון והסחת דעת מהאבילות יש בזה איסור, כפי שמצינו שאפילו במשא ומתן כתבו שיש להחמיר משום היסח דעת מן האבילות עי' סי' תקנד סכ"ב, אולם לאחר חצות יש להקל כמבואר שם ברמ"א והיינו שהמנהג שלא לעשות מלאכה בתשעה באב משום שמא יסיח דעתו מן האבילות, ומכל מקום כתב הרמ"א שלאחר חצות יש להקל אף במלאכה שיש עמה שיהוי, וא"כ הוא הדין בקריאת חומר למבחן, אולם במג"א כתב (ס"ק כז) שיש להחמיר שלא להימשך בעסקיו גם כשעושה כן אחר חצות כדי לא להסיח דעתו מהאבילות, וא"כ קריאת חומר זה יש בה בעיה, ועי' בשעה"צ (ס"ק נג) שהביא מהדרך החיים שהוא הדין שלא יקבע עצמו למלאכה כזו שמסיחה דעתו, אולם כיון שאין זה מלאכה ממש אלא עיון בלבד, יש מקום לומר שעיקר האיסור כשעושה מלאכה ומסיח דעתו אבל כשלא עושה מלאכה אין זה ניכר שמסיח דעתו מהאבילות ועוד יש להוסיף שיתכן ונחשב לדבר האבד ולכן יש מקם להקל בזה בפרט לאחר חצות, וצ"ע.