לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

זמן סיום הצום לנוסע ממדינה למדינה

אחרי מבוא השלום והברכה
מה דינו למי שנוסע ביום תשעה באב בשעה שתים אחה״צ ומגיעה בשעה שלוש אחה״צ למונטריאל בקנדה והצום יצא שם 7שעות אחר צאת הצום משעה צרפתית.
האם יש פיתרון אחר מלחכות עוד שבע שעות.
בברכה

תשובה:

שלום רב.

זמן יציאת הצום אינה לפי שעות הצום אלא לפי צאת הכוכבים במקום שנמצא, ומשום כך, במקרה זה עליך לצום עד יציאת הכוכבים במונטריאל, אמנם כיון שיש דעות בפוסקים שהולכים לפי המקום שיצא ממנו, או שזמן הצום הוא 24 שעות בכל מקרה, בשנה זו שהצום נדחה אם ירגיש קושי או קצת חולי יכול לשבור את הצום לאחר 24 שעות מתחילת הצום.

מקורות:

שו"ת אגרות משה (או"ח ח"ג סי' צו), שו"ת בצל החכמה (ח"א סי' לא אות ח), ומדבריהם מבואר שכך צריך לנהוג מעיקר הדין ולא רק מחומרא, אולם בשו"ת פרי אליהו (להגר"א זלטניק ח"ג סי' יז) כתב שהוא רק משום הדין של נותנין עליו חומרי מקום שיצא לשם, [ועי' פסקי תשובה (ח"ג סי' רנב) תשובת האמרי אמת בנידון ק"ש ותפילה בכעין זה], ומכל מקום לכל הדיעות יש לצום עד סיום הצום,

אמנם בשו"ת שבט הלוי (ח"ז סי' עו) כתב להקל לאחר הרבה שעות כיון שצום של כל כך הרבה שעות עלול להזיק לבני אדם, ודעת הפרי אליהו והישכיל עבדי שהולכים בכל מקרה בשיעור יום דהיינו 24 שעות, וכן כתב התשובות והנהגות חלק ה' סי' קסג, ולכן במקרה שמרגיש קושי יכול לסמוך על דעתם השנה שכל מי שיש לו מיחוש יכול לשבור הצום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מה יהיה הדין במקרה הפוך? שיצא מארה"ב לישראל בלילה, וכשיגיע לישראל הרי צם רק 12 שעות, אך בישראל יהיה כבר צאת הצום