מוכרת בגדים בביתה בשכר והבגדים נשרפו

שומר שכר (הלכתי) על בגדים שעומדים למכירה בביתה, וילדיה שיחקו עם גפרורים ויצא אש, והוזק הבגדים האם האמא חייבת לשלם מכספה?
ואם אפשר לחייב הבעל שידע על עסקי אשתו, מכירת הבגדים.
תודה רבה

תשובה:

סתם שומר שכר היה חייב על מקרה כזה (אם אין בעליו עמו). אבל אשה אין לה כסף משל עצמה, כיון שכל נכסיה משועבדים לבעל, וממילא חייבת רק לאחר שתתאלמן או תתגרש. אם יש לה נכסים (כגון חצי דירה על שמה) הרי היא חייבת למכור אותם בטובת הנאה שאם תתאלמן או תתגרש יזכה הקונה ולשלם את הנזק מהכסף.

הבעל פטור מלשלם.

מקורות:

שומר שכר צריך להיות יושב ומשמר, כמבואר בנתיבות סי' רצא ס"ק כד. כמו כן, הדין של כל המפקיד על דעת אשתו ובניו אמור רק בבנים גדולים (שו"ע שם סעיף כא) ואפילו בבנים גדולים שומר שכר חייב בגניבה ואיבידה לכל הדעות, עיין בנתיבות חידושים שם ס"ק לח ופתחי תשובה שם ס"ק יב.

דין אשה שהזיקה מבואר בשו"ע חו"מ סי' תכד סעיף ט וכן הדין לעניין חיובי שמירה כמבואר שם בסי' שמו סעיף יז.

סתם אשה היא נושאת ונותנת בתוך הבית (רמ"א חו"מ סי' סב סעיף א) וממילא הבעל מתחייב על עסקים שהיא עושה. עם כל זאת חיובי שומרים אינם חיובים עסקיים, אלא מדיני נזיקין, שהרי ניתן להניח שאף אם היה בעליו עמו, היתה האשה מקבלת אותה שכר וממילא לא ניתן לגלגל את החיוב על הבעל.