תיקון בגדים בתשעת הימים

האם מותר לי לתקן בגדים של אחרים בתשעת הימים (בתור עבודה) ?

תשובה:

שלום רב.

יש לחלק בזה בין תיקון בגדים שנקרעו לבין תפירת בגדים חדשים: תיקון בגדים שנקרעו מותר אף לצורך עצמו, ותפירת בגדים חדשים שאסור, אם נתנו לאומן לעשותם לפני ראש חודש נהגו להקל, ויש מחמירין בשבוע שחל בו תשעה באב.

מקורות:

בגדים שנקרעו, כתבו בכף החיים תקנא,כו ובבגדי ישע ס"ח שאינם בכלל האיסור. וכן כתב בארחות רבינו חלק ב' עמוד קכ"ט בשם החזו"א שאף שהב"ח אסר גם תיקון בגדים ישנים דוקא תיקון גמור כגון להפוך הבגד אך לעשות טלאי מותר.

בגדים חדשים בשולחן ערוך תקנא,ז כתב לאסור, וכתב הרמ"א שנהגו להקל באומן העושה לצורך אחרים, והדגיש המ"ב שם שדווקא כשמסרו לו אותם לפני ראש חודש, ואף שבביאור הגר"א החמיר בזה, כתב הביה"ל שם ד"ה ונהגו שהיינו דוקא בשבוע שחל בו. ואם אין לאומן מה לאכול מותר אף בשבוע שחל בו כמו שכתב המשנה ברורה סק"נ.