ההנהגה הראויה במוצאי שבת ערב תשעה באב

מי שמחמיר בשמירת השבת כר"ת מה יעשה השנה בתחילת הצום, הרי כל האנשים מתחילים את הקינות ואצלו זה שבת

האם צריך להחליף במוצאי שבת את הבגדים לבגדים לא מכובסים או כיוון שהינו כל השבת עם אותם הבגדים אז אין כבר צורך להחליפם

תשובה:

שלום רב.

ההנהגה הראויה במוצאי שבת חזון היא, שלאחר צאת השבת אומרים 'ברוך המבדיל בין קודש לחול' ומחליפים את בגדי השבת ומסירים את הנעליים, ואחר כך הולכים לבית הכנסת. ובגדים מכובסים שלבש בשבת ואינם בגדי שבת אינו צריך להסירם כיון שכעת אינם נחשבים בגדים מכובסים.

והנוהגים כרבינו תם לחומרא לענין זמן יציאת שבת, ילכו עם נעלי בית בביתם לאחר זמן צאת הכוכבים, ולאחר זמן רבינו תם יחליפו את בגדי השבת ויצאו כך לבית הכנסת, וראוי למצוא מנין שמתפללים בו ערבית לאחר זמן רבינו תם כדי שלא להתפלל מעריב של תשעה באב עם בגדי שבת.

מקורות:

מכיון שאין לעשות אבילות בפרהסיא בשבת, אין להוריד הנעליים או להחליף את בגדי השבת לפני שיצאה השבת, ולכן כתבו הפוסקים (רמ"א תקנג,ב) להסיר את הנעליים לאחר 'ברכו' בבית הכנסת, אך כיום המנהג בכל המקומות שמאחרים מעט את תפילת ערבית, ולאחר שיצאה השבת אומרים 'ברוך המבדיל בין קודש לחול' מסירים את הנעליים ואחר כך הולכים לבית הכנסת וכן כתב הזה השולחן ח"ב סי' תקנ"א.

ומה שכתבנו לנוהגים כר"ת כך כתב המועדים וזמנים ח"ז סי' רנ"ו.