אמירת עננו במנחה כששוברים את הצום לאחר מכן, קניית נעליים בתשעת הימים

1.האם מותר לומר עננו במנחה גדולה בתענית שני וחמישי אם שוברים את הצום אחרי מנחה?
2.האם מותר לקנות נעלים ליום חול בתשעת הימים אם נקרעו הנעליים?

תשובה:

שלום רב.

1. אם קיבל על עצמו את התענית במנחה שלפני התענית יכול להגיד 'עננו' כרגיל, אך אם לא קיבל על עצמו את הצום ידלג תיבת 'צום תעניתנו' ויאמר 'עננו ה' עננו ביום זה כי בצרה' וכו'

2. אם יש צורך כגון במקרה זה שנקרעו הנעליים, מותר.

מקורות:

1. משנה ברורה תקסב,כה.

2. אף שכתב הרמ"א סי' תקנ"א ס"ז שאסור לקנות נעלים בתשעת הימים, אך בשולחן ערוך סי' תקנ"א סב מבואר שאם יש צורך מותר אפילו במשא ומתן של שמחה, וכל שכן קנית נעליים.