דינו של ספק ממזר

האם יהיה מקרה שספק ממזר יהיה מותר בבת ישראל?

תשובה:

ספק ממזר מותר מן התורה, הכתוב אומר: "לא יבוא ממזר בקהל ה' גם דור עשירי לא יבוא לו בקהל ה" (דברים כג,ג). דרשו חז"ל ממזר ודאי לא יבוא, אבל ממזר ספק יבוא בקהל ה'. (קידושין עג,א).

אולם תיקנו חז"ל כי גם ספק ממזר אסור מדרבנן לבוא בקהל משום מעלת יוחסין (קידושין שם). וראה ברמב"ם (פרק טו מאיסורי ביאה הלכה י') איזהו ממזר ספק (האסור מדרבנן) "זה הבא על אשה שנתקדשה ספק קידושין או נתגרשה ספק גירושין וכיוצא בזה". ולכן התשובה לשאלתך ברורה, כי כל ספק ממזר יהיה אסור לבוא בקהל מדרבנן. אלא אם כן, יש איזה הכרעה עליו ע"י אמירה של האשה או רוב או חזקה שאינו ספק ממזר. אבל גם זה יכול להיות תלוי לפעמים במחלוקת האחרונים אם הוא מותר גם מדרבנן, ואין כאן מקום להאריך בזה אלא רק באופן שנוכל להתמקד בשאלה ספצפית.