לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

גניבה ממדינת גויים, שימוש בכרטיס לקניית אוכל של אדם אחר

מה ההלכה אומרת בנוגע ללקיחת כספים ממדינת גויים במרמה שהנך 'עני', ע"י חתימתך?
ואם יש בעיה- האם מותר להשתמש בכרטיס קניה של תוכנית זו ששייך למישהו אחר ונותן לי רשות להשתמש, האם עדיין נחשב לגזל/שקר?
תודה.

תשובה:

אסור בהחלט.

גם להשתמש בכרטיס הקניה הוא איסור גזל.

יש לציין שגזל ממדינה דמוקרטית שחלק מתושביה יהודים, הוא גזל יהודים ולא רק גזל גויים. כמו אם גונבים מקופת וועד הבית בבניין שיש בו 19 דיירים גויים ודייר אחד יהודים.

מקורות:

עיין שו"ת אגרות משה חו"מ ח"ב סי' כט.

כרטיס הקניה אינו דבר שגופו ממון (כמו כסף מזומן) שניתן לייחס את הגניבה לזה שקיבל את הכרטיס, אלא הכרטיס הוא אמצעי בלבד והמשתמש בו הוא הגונב מהמדינה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש כאלו שאומרים שיש היתר, מכיון שהחינוך היהודי עולה הרבה כסף (וזה בגלל שהמדינה אינה מכירה בזה כחינוך רשמי/אמיתי), ויוצא שנחשבים כעניים לפי כוונת 'יוצר החוק'?
    ובמקרה שאדם קנה כבר עם הכרטיס ונותן מהאוכל האם אז מותר?

  2. בעיני אין ממש בהיתר זה. המדינה דורשת לעמוד בתנאים במדויק, המדינה לא מאפשרת לכל אחד להחליט עבור עצמו כמה כסף דרוש לו. גם גוי או חילוני הזקוק מאוד לכסף רב לצורך רפואי, או צורך חיוני אחר, אינו זכאי לקבל מזון, אם הוא אינו עומד בקריטוריונים.
    להבדיל, גם חז"ל סברו שיש להעמיד כללים נוקשים ולא לתת לכל אחד להחליט עבור עצמו, וכמו שאמרו בשביעית פ"ב משנה א "נתת תורת כל אחד ואחד בידו". הפוסקים נוהגים לצטט הרבה משנה זו.