כיצד לכתוב שם שתוקי בכתובה, שם של מי שהיה בו חשש ממזרות

שלום,

כיצד תכתוב השם בכתובה
1. כשאחד מבני הזוג "שתוקי".
2. כשאחד מבני הזוג בחשש ממזרות (ובי"ד התירוהו משום ספק ספיקא או משום רוב בעילות.
תודה

תשובה:

1. יש לכתוב רק שמו ללא שם אמו.
2. אם בית הדין פסק שבעל אמו הוא האבא והוא גם מוחזק כן בפי הבריות, יש לכתוב את שם האב. אבל אם הוא מוחזק שאביו הוא אדם אחר (שלא כפי פסק בית הדין), יש לנהוג כמו שתוקי.

מקורות:

1. עיין שו"ע אבן העזר סי' קכט סעיף ט ובפתחי תשובה שם ס"ק כג.
2. עיין ש"ך חו"מ סי' מט ס"ק טו שאם אדם מוחזק ככהן, ניתן לכתוב עליו כן בשטר, אף שלא ידוע שהוא באמת כהן (מוחזק רק לתרומה דרבנן ולא לעבודה). אבל אם מוחזק לבן של אדם אחר ממי שבית דין פסק שהוא האב, לא ניתן לכתוב את השם של בעל אמו כיון שהוא לא מוחזק כן, ובפרט אם בית דין צירף היתר שיש ספק שהאם נתעברה מגוי ולכן אין הבן ממזר, שודאי לא ניתן לכתוב שאביו הוא בעל אמו. ומצד שני לא ניתן לכתוב את השם שהוא מוחזק לאביו, כיון שבאמת אינו אביו לפי פסק בית דין, עיין בפתחי תשובה שם ס"ק כה, וגם יש בזה משום הוצאת לעז עליו שהוא ממזר.