תיווך דירה לחמיו ורוצה לקחת דמי תיווך מהמוכר ולהעביר לחמיו הקונה

כידוע אדם הקונה דירה "לעצמו" אסור לו לבקש מהמוכר דמי תיווך. [ויש הנכשלים בזה מחוסר ידיעה].

שאלתי היא, שאני מחפש דירה לחמי [שווער שלי]
ואני אומר למוכר מראש שאני מתווך, והוא יתן לי דמי תיווך, ואני יתן זאת לחמי מרצוני הטוב. האם ראוי לעשות כן?
[יצויין שחמי לא שלח אותי כלל רק אני שמודע למצבו רוצה לעזור לו בכך], ושאלתי האם ראוי לעשות זאת – וזה לא דומה למי שקונה דירה לעצמו, וכנ"ל ?!

תשובה:

אין בכך בעיה. אתה יכול לדרוש דמי תיווך ולמסור את הכסף לחמיך.

מקורות:

אדם הקונה דירה לעצמו, אינו מוגדר כמתווך כיון שהוא אינו צד שלישי. מה שאין כן, קרוב משפחה יכול להיות מתווך, אלא שאם לא התנה במפורש שהוא מבקש דמי תיווך, יש מקום לומר שהתכוון לעבוד חינם לטובת קרובו (עיין שו"ת הליכות ישראל סי' לא לעניין שדכנות), אבל ודאי שיש לו זכות לעבוד כמתווך ולדרוש שכר משני הצדדים או מהצד השני בלבד.
לאחר שמתווך קיבל דמי תיווך, הרי הוא יכול למסור אותו לכל מי שהוא רוצה.