שמיעת דברי תורה מנגן מול שיער אשה וכדו'

האם אסור לשמוע דברי תורה (בנגן) מול שיער אשה וכדו', או שאיסור זה הוא רק 'בדיבור'

תשובה:

שלום רב.

שמיעת דברי קדושה בעיקרון נחשב כדיבור ואסור מול ערווה, אך נראה בדברי הפוסקים שרק דברי קדושה שרוצה לצאת בהם וצריך להיחשב כאילו עונה אסור שנחשב כדיבור, אך שמיעת דברי תורה שרק מהרהר בהם דומה להרהור ומותר.

מקורות:

כן משמע בדברי המחצית השקל סימן פ"ה סק"ב, האליהו רבא עה,ז והחיי אדם כלל ד' סי"ב שכתבו שהחסרון בשומע כעונה מול ערווה מכיון שאינו יכול לענות ואינו יכול להיות 'כעונה' אך בשמיעה שאינו רוצה להיות כעונה כשמיעת דברי תורה אינה בכלל האיסור, וכן יש לדייק בדברי המ"ב סי' ע"ט סק"ז.

ובשומע חבירו שלומד אם נחשב כעונה, באבני נזר או"ח סי' תמ"ט הסתפק בזה והסיק שנחשב כעונה, אך בביה"ל סי' רע"ג ד"ה וכגון משמע שצריך לכוון להיות כעונה כדי שייחשב כך, ונראה ששמיעה בנגן קיל טפי מכך ולכו"ע לא ייחשב כעונה אלא כהרהור בלבד המותר כנגד ערווה, ועוד יש לצרף כאן דעת הלחם ושלמה (ר' שלמה גאצפריד, יו"ד סימן ר') שכל האיסור שומע כעונה בערווה הוא רק בערווה דאורייתא, ולדבריו ודאי יש להקל בשער ובפחות מטפח מגולה שלדעת כמה מהפוסקים מותר גם בדיבור ממש כמבואר בבית יוסף סי' ע"ה.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. יעוי' בספר בינה ודעת סימן כ"ד שהביא מחלוקת גדולה בראשונים אם אומרים שומע כעונה באופן כללי בתלמוד תורה, ויתכן שבצירוף מחלוקת זו והמה שכתבנו למעלה שכל האיסור בשומע כעונה הוא דרבנן והמחלוקת אם שיער בכלל אסור לומר מולו דברי קדושה, יש להקל במקום הצורך.

  2. שיער זה רק מדרבנן? מה זה ערווה מדרבנן? יצויין שבאתר התרתם ללמוד ולהרהר בגילוי ראש ולא צידדתם לטעון שיחשב כדיבור

  3. ראה בבית יוסף מדברי הרמב"ם שק"ש כנגד שיער מותר, ואף שלהלכה נפסק להחמיר סבר הרב הכותב לעשות כאן צירוף לקולא בהרהור.

  4. שלום לרבנים. למעשה, מותר לשמוע כל דברי תורה כשלא מכוון להיות כעונה מול כל ערווה, כפי שמשמע מהתשובה,
    או שרק מול שיער כפי שמשמע מחלק מהמקורות?
    בנוסף, בדיעבד כששמע כעונה מול שיער ערווה יצא יד"ח או שצריך לברך שוב?

  5. מותר גם כנגד ערווה.
    בברכה כנגד שיער יש להקל בדיעבד שיצא מחמת דעת ערוך השלחן ועוד שהקלו בזה בזמנינו.