יציאה בדלת שנפתחה באיסור

שאלה בנושא הלכות שבת:
הדלת של הבניין שלי הוא עם קוד בין אם נכנסים לבניין בין אם יוצאים.
אני גר בקומה 11 ואחרי שירדתי במדרגות נזכרתי ששחכתי את המפתחות של הכנסיה של הדלת,
האם אני יכול להתחבאות בחדר המדרגות עד שיבוא יהודי ויפתח לעצמו את הדלת ואני רוץ וייצא איתו? ואם יהיה אסור האם יש עצה חוץ מלעלות 11 קומות בחזרה. תודה רבה .

תשובה:

שלום רב.

נחלקו הפוסקים בשאלה זו ובשעת דחק ניתן להקל בזה.

מקורות:

בספר מאור השבת חלק א' הביא מכתב מהגרש"ז אוירבאך זצ"ל (מכתב ד' אות ד') שהאריך בזה והסיק שכל האיסור ליהנות ממעשה שבת הוא רק מגוף הדבר שנעשה בו האיסור או מאור נר שהודלק בשבת, אך הכניסה לבית שהוא כבר פתוח אך הוא נפתח באיסור אין זה נחשב הנאה מגוף הדבר ומותר. וכך מבואר בספר מלכים אמניך עמוד תקכ"ה בשם הגרי"ש אלישיב שליט"א שפתיחת דלת באיסור נחשב רק מבריח ארי ואין זה הנאה ישירה מהמעשה האסור. אך האגרות משה או"ח ח"ב סימן ע"א כותב שאסור להיכנס בדלת שנפתחה במפתח שהובא באיסור, ולדבריו גם בדלת זו ייאסר להיכנס. וראה מה שתמה עליו הגרש"ז אוירבאך זצ"ל בשש"כ פי"ח הערה רנ"ו שאם פתח ייאסר להיכנס בה.