עבודה בבית מלון בתשעת הימים

האם מותר לעבוד בתשעת הימים במקום בו מגישים בשר כגון בבית מלון או במסעדה?
תשובה:
אם התפקיד מחייב הגשת בשר לסועדים עדיף שלא לעשות זאת כדי שלא להכשיל אותם לעבור על המנהג הקדום שאסור לאכול בשר מראש חודש אב, אך אם יש בזה הפסד ממון גדול ניתן להקל.
מקורות:
בשו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן ל"ח האריך בענין זה לגבי פתיחת מסעדה בימים אלו, וכתב וז"ל: "ואף על פי שכתבו התוספות והרא"ש והר"ן (שבת ג, א) שאפילו בדלא קאי בתרי עברי דנהרא, כלומר, שיכול עובר העבירה לעשות האיסור בלעדיו, שאין בזה איסור מן התורה משום לפני עור לא תתן מכשול, על כל פנים יש בזה איסור מדרבנן, נראה שזהו כשעיקר האיסור הוא מן התורה, אבל באיסור דרבנן, כל שיכול לעבור על האיסור בלאו הכי, מותר לכתחלה, כמבואר בשו"ת הרדב"ז חלק ב' (בלשונות הרמב"ם סימן רטו). ואף על פי שיש חולקים בזה, מכל מקום יש לצרף בזה דעת הרמב"ן שהובא בהר"ן סוף פרק קמא דעבודה זרה, שאם יכול לעשות האיסור בעצמו, אין איסור כלל משום לפני עור לא תתן מכשול, ואפילו מדרבנן. וכאן אין האיסור אלא משום מנהג. לכן יש מקום להקל בזה כשיש צורך של פרנסה כמו בנידון דידן". וראה גם בשו"ת פאת שדך ח"ב סימן קי"ט שהתיר בדוחק גדול. אמנם בשו"ת רבבות אפרים חלק א' סי' רצ"ה הביא מהגרי"ש אלישיב שליט"א והגר"ח קנייבסקי שליט"א שאסרו למכור במסעדה בשר לגוי. אך כיון שכל עיקר דין זה של מסייע לידי עוברי עבירה נפסק ברמ"א ביו"ד סי' קנ"ו רק לבעל נפש, ויש כאן צירופים נוספים להיתר, אם יהיה לו מכך הפסד ממון אפשר להקל וכמו שכתב בשו"ת מהר"ל דיסקין קונ"א סי' קמ"ה שליכא 'לפני עיור' כשיש הפסד ממון.

ניתן לראות כאן מראי מקומות נוספים וכן לגבי הפעלת מכבסה וכדומה בתשעת הימים.