העומד במקווה ושומע קדיש וקדושה מבית הכנסת

שלום כבוד הרב.
העומד לבדו לבוש בתוך חדר מקוה שיש בו רק בריכה ומקלחת, ללא בית כסא, ושמע קדושה קדיש או ברכו מבית כנסת סמוך מה עליו לעשות?
תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

בית מרחץ שמתרחצים בו עם מים חמים דינו כבית הכסא ואסור לומר בו דברים שבקדושה.

ולענין לענות במלתחה, אם המקלחות הם בחדר אחד עם המלתחה, ודאי אסור לו לענות שם שום דבר שבקדושה (וכן במקום בור הטבילה).

אך אם המלתחה (או בור הטבילה) היא בחדר בפני עצמו, יש מחלוקת אם יכול לומר שם דברים שבקדושה כשאין שם אדם ערום, ועדיף שלא לענות כיון שאין חיוב לענות כשאינו נמצא בבית הכנסת, ורק לגבי אשה הטובלת התירו לה לברך את ברכת הטבילה כיון שהיא מחוייבת בכך.

אם יש חדר חיצוני שבו רוב בני האדם בדרך כלל לבושים, שם מותר לענות.

מקורות:

שולחן ערוך סימן פ"ד סעיף א' ומשנה ברורה שם סק"ד.

לענין עניית קדושה כשאינו עומד בבית הכנסת, ראה באשי ישראל פרק כד הערה ס"ב בשם כמה פוסקים שאין חיוב לענות כשאינו עומד בבית הכנסת, אך רשאי לענות, ואף שהביא שם בשם החזו"א שסבר שחייב לענות בכהאי גוונא שלדעת חלק מהפוסקים אסור לו לענות לכו"ע עדיף שלא יענה.