שכרו מיניבוס והוסיפו נוסעים על מה שסוכם

הזמנו הסעה לטיול. בהצעת המחיר בקשנו מיניבוס ובע"פ דובר על 11 מקומות. בבוקר הטיול ראינו שיש מקומות פנויים והחלטנו להוסיף עוד שני נוסעים לטיול. הנהג התמרמר מעט אך נסע.
כרגע מבקש הנהג להוסיף 12% על מחיר הנסיעה בגלל שנוספו נוסעים. נבקש לדעת מה דעת תורה בנושא.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אם יש הבדל במחירי השוק בין 11 מקומות ל-13 מקומות, יש להוסיף לנהג כפי ההפרש במחיר. אם אין הבדל במחיר (כגון שלא מצוי רכב של 11 מקומות וכל מי שמזמין 11 מקומות מקבל של 14 וממילא גם המחיר הוא של 14), אין צורך להוסיף תשלום, אבל לכתחילה הנהג היה יכול לסרב.

מקורות:

לכתחילה הנהג היה יכול לסרב, עיין שו"ע חו"מ סי' שח ששוכר אינו יכול להכביד יותר ממה שסיכם מראש. בדיעבד אם הוסיף חייב לשלם על התוספת אם מקובל בשוק מחיר יותר יקר, עיין שם רמ"א סעיף א ושו"ע סעיף ה. בנידון דידן אף שהנהג ראה שהוסיפו ואף על פי כן נסע, מכל מקום אין ראיה שמחל על התוספת המגיע לו בדין.