סדר הקשירה בקשירת נעליים לילדים

האם גם כאשר אני מנעילה נעליים לילדיי הקטנים אני צריכה להקפיד על נעילת נעל ימין תחילה וקשירת שמאל תחילה? (מעבר לעניין ההרגל שמרגילים אותם במצוות)

תשובה:

שלום וברכה.

גם כשקושרים לילדים, יש ללכת אחר הימין של הילד שקושרים לו, וכן לענין קשירת השמאל תחילה (וראה במקורות לענין הקשירה לבנות).

מקורות:

בשו"ת אבני ישפה חלק א' סימן א' הסתפק בזה והביא צדדים לכאן ולכאן, ובסוף התשובה הכריע כפי שכתבנו שיש להלביש תחילה הימין של הנקשר, ואחר כך לקשור לו את השמאל תחילה, והביא שכך פסק גם הגרש"ז אוירבאך זצ"ל.

ויעוי' שם עוד בתחילת התשובה שכתב שכל זה בבן, אך בבת אין צריך להקפיד כלל על קשירת שמאל תחילה כיון שאינה שייכת בהנחת תפילין, וטעם הקשירה בשמאל הוא מכיון שהתורה הקפידה על כך בלבישת תפילין, וכך כתב בספר הליכות ביתה עמוד ד' בשם הגרש"ז אוירבאך זצ"ל, אך בשו"ת שבט הקהתי ח"א סימן ו' כתב שגם אשה צריכה להקפיד לקשור של שמאל תחילה.