אכילת דגים עם חלב

האם על פי ההלכה מותר לאכול טונה וגבינה ביחד,ולמה?

תשובה:

שלום רב.

בני ספרד נוהגים שלא לאכול דגים עם חלב או גבינה משום חשש סכנה. אך בני אשכנז לא מקפידים על כך.

מקורות:

בב"י יו"ד סי' פ"ז הביא דין זה, וכן כתב ברבינו בחיי פרשת משפטים שיש סכנה באכילתם יחד. ובאוצר חיים למהר"י צהלון כתב שאכילת דגים עם חלב מולידה חלאים קשים ר"ל. וכן פסק למעשה בשו"ת יחוה דעת ח"ו סימן מ"ח שלבני עדות המזרח יש להמנע מלאכול דגים עם חלב או גבינה. וכתב שם שעם חמאה מותר.

אך בני אשכנז אינם נוהגים בזה כמו שכתב הדרכי משה שם שלא ראה מימיו נזהרים בזה, וכן כתב הש"ך שם סק"ה שלא נזהרים בזה, וכן כתב הפתחי תשובה שם סק"ט והערוך השולחן י"ו פז,טו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני לא מבין את ההתעקשות המיותרת הזו לאסור משהו רק בגלל מנהג של 450 שנה.
    זה לא דברי חז"ל או שהתקבל תורה למשה מסיני.
    הרי ספק אם מרן בכלל התכוון לזה או שסתם טעות סופר, אבל גם אם נגיד והוא אסר משום סכנת צרעת ובריאות, הרי מילארדי אנשים, בתוכם כל האשכנזים, אוכל מדי יום מאכלים כאלו עם גבינה ודגים, ולא קורה להם כלום, ואין שום צרעת. יותר מכך, אין שום ממצא רפואי היום שמקשר מחלות עם אכילת גבינה ודגים. משרד הבריאות ממליץ לא לעשן, לא לאכול בשר עם דגים, אבל גבינה עם דגים הוא לא מתייחס כלל.

    בקיצור, כיום זה אסור לא בגלל סכנה, רק בגלל שלפני 450 שנה חששו לזה, וגם זה לא בטוח, אולי פשוט טעות סופר.
    מיותר לחלוטין כיום לא לאכול, רק מראה את הקיבעון שיש לנו בפסיקת ההלכה, בפחד מלהרים את הראש מהספר ולהסתכל במציאות ואולי לנסות למצוא היגיון בין מה שמתרחש בפועל לבין ההלכה הכתובה.

  2. ראה כאן על הנושא של בטל הטעם לא בטלה התקנה
    http://din.org.il/2016/02/11/שינוי-הטבעיים-והמציאות-וגזירת-חכמים-ב/
    ובאופן כללי סוד קיומינו כעם העתיק בעולם המשמר את מצוותיו אלפי שנים, הוא בהקפדה והרצינות בה אנחנו נוהגים ביחס לדברי רבותינו הק'.