תשלומי מסים וביטוח לאומי ותוספת ריביות

בס"ד
ביטוח לאומי:
רציתי לדעת לפני השאלה העיקרית האם זהו גזל לא לשלם ביטוח לאומי/מיסים, כי המדינה לא מתנהגת ביושר ולא תמיד לאזרח יש אפשרות לקבול על כך וגם אם יש אפשרות תיאורטית לא כל 'אזרח קטן' יכול. ומה בנוגע לתלמיד חכם.

עכשיו אני לא שילמתי במשך יותר משנה לביטוח לאומי עקב מחסור בעבודה ורציתי לכסות את החוב. אין לי אפשרות לשלם בתשלום אחד ואמרו לי שאני יכול לשלם בתשלומים אבל יהיה תוספת כמובן על ההקלה בתשלום.
ראיתי את התשובה בנושא אבל ההבדל שפה אני לא 'קונה' משהו אני רק מכסה חוב ולכן אפשר להקל אולי ולומר שהם 'נפגעו' ממני כל זמן לא שילמתי וכו' האם יהיה אפשר להקל גם בהוראת קבע.
אינני מבין בנושא אבל אני לא רוצה סתם להקל ואם יהיה אפשר מקורות בכלל אודה לכם.
תודה באמת אשריכם שאתם ככה דואגים לעזור לאנשים ויום טוב.

תשובה:

שלום רב,

פוסקי הדור סוברים שיש חובה לשלם מסים וביטוח לאומי, כן דעת הגרי"ש אלישיב שליט"א והגר"ע יוסף שליט"א.

לעניין תלמיד חכם, עיין בשו"ע חו"מ סי' קסג סעיפים ד-ה ועיין בשו"ת יחוה דעת ח"ה סי' סד.

הטענה שלפעמים האזרח הקטן נעשק אינה טענה. יש במדינה דרכים כיצד יוכל האזרח להתגונן, אף שעדיין יש הרבה חוסר צדק, מכל מקום בגוף ענק ומסורבל כמדינה, בעיות אלו הן כורח המציאות ובבחינת 'הרע במיעוטו'.

אין איסור ריבית במסים, מאחר שהמדינה אינה עושה עסקים עם האזרחים, אלא מטילה עליהן חובות.

מקורות:

עיין בשו"ת יחוה דעת ח"ה סי' סד ועיין במאמר כאן אות נה.